Istraga SIPA-e i MUP-a TK u predmetu „Brava“ rezultirala potvrđivanjem optužnice protiv 14 osoba

Istraga policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona u predmetu kodnog naziva „Brava“, rezultirala je podnošenjem optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv 14 osoba. Optužnicu je potvrdio Kantonalni Sud u Tuzli 24.10.2013. godine, zbog postojanja osnovane sumnje da su navedene osobe počinile krivična djela: neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, omogućivanje uživanja opojnih droga, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i protivzakonito posredovanje.

Postupajući po naredbama Kantonalnog suda u Tuzli, u okviru pomenutog predmeta pripadnici SIPA-e, sa pripadnicima MUP-a Tuzlanskog kantona, 29.7.2013. godine, na području Tuzle, Lukavca i Živinica, izvršili su ukupno 18 pretresa objekata, od čega šest prostorija Kazneno-popravnog zavoda Tuzla, kao i pretrese većeg broja osoba, s ciljem prikupljanja dokaznog materijala u vezi sa krivičnim djelima zloupotrebe službenog položaja i neovlaštenog prometa teških opojnih droga. Istog dana slobode je lišeno 13 osumnjičenih osoba.

U toku provođenja istrage u predmetu „Brava“ zaplijenjena su ukupno 3,3 kg opojne droge heroin i dodatka (smjese) za miješanje sa heroinom, ukupne tržišne vrijednosti oko 180.000 KM.