Direktor Ćulum primio u posjetu komandanta EUFOR-a u BiH

Komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Reinhard Trišak posjetio je danas (25.9.2020. godine) sa saradnicima Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i sastao sa direktorom SIPA-e Darkom Ćulumom.

Budući da je ovo prva posjeta komandanta EUFOR-a SIPA-i od kada je Darko Ćulum imenovan za direktora, razgovarano je o prioritetima rada SIPA-e i budućim planovima, kao i o aktuelnim sigurnosnim izazovima u BiH i svijetu.

Tokom razgovora direktor Ćulum se osvrnuo na uspješno realiziranu vježbu „Brzi odgovor 2020“, u kojoj su učestvovali policijski službenici Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, u okviru koje je izvedena taktičko-pokazna vježba otmice aviona i teroristički napad na aerodromu. On je naglasio značaj navedene vježbe, koja je, između ostalog, pokazala spremnost SIPA-e i drugih institucija da reagiraju u slučaju bilo kakve prijetnje po sigurnost, ističući posebno koordinaciju i saradnju SIPA-e sa međunarodnim mirovnim snagama u BiH.

Generalmajor Reinhard Trišak rekao je da je saradnja sa SIPA-om u proteklom periodu bila veoma uspješna i da je ubijeđen da će se nastaviti i u narednom periodu. On je naglasio značaj međusobne saradnje u oblastima od obostranog interesa i rekao da SIPA ima podršku EUFOR-a te da EUFOR cijeni napore SIPA-e u borbi protiv svih vidova kriminala s ciljem osiguranja vladavine prava u BiH.

Komandant EUFOR-a čestitao je direktoru SIPA-e na imenovanju i zaželio uspjeh u radu.