Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu učestvovao na Susretu šefova policija Jugoistočne E

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum boravio je 11.05.2022. godine u Zagrebu, na Susretu šefova policija Jugoistočne Evrope 2022. godine, gdje je učestvovao na konferenciji u organizaciji policija Republike Hrvatske i Republike Francuske.

Na konferenciji su direktori policija zemalja Jugoistočne Evrope razgovarali o ilegalnim migracijama, organizovanom kriminalu i krijumčarenju opojnim drogama.

Direktor SIPA-e je održao bilateralni sastanak sa direktorom Nacionalne policije Republike Francuske, Frederikom Veauxa-om, sa kojim je razgovarao o dosadašnjoj uspješnoj saradnji i i pružanju podrške kao i nastavku saradnje po pitanju svih vidova kriminaliteta.

Takođe, direktor SIPA-e se susreo sa izvršnom direktoricom EUROPOL-a, Catherine De Bolle, kojoj se tom prilikom zahvalio na dosadašnjoj pruženoj pomoći policijskim tijelima u Bosni i Hercegovine po pitanju suzbijanja svih oblika kriminaliteta i izrazio spremnost za nastavak dosadašnje uspješne saradnje.Učesnici sastanka su izrazili zadovoljstvo što će Bosne i Hercegovina vrlo brzo poslati oficira za vezu u sjedište EUROPOL-a, koje će doprinjeti lakšoj i efikasnijoj saradnji.