Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Darko Ćulum u posjeti Republici Francuskoj

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum, u okviru EU projekta „Jačanje međuagencijske policijske saradnje i koordinacije u BiH“, od 19. do 21. Juna 2023. godine posjetio je agencije za provođenje zakona u Republici Francuskoj.

Kancelarija Evropske unije je bila domaćin direktorima policijskih tijela Bosne i Hercegovine (SIPA-e, MUP-a Republike Srpske, Federalne uprave policije, Policije Brčko distrikta BiH i Granične policije BiH), koji su posjetili Upravu za saradnju ministarstva unutrašnjih poslova, Upravu za europske i međunarodne poslove Francuske, Nacionalnu žandarmeriju, Ministarstvo pravde, Upravu zajedničke policije i žandarmerije za informatičke i komunikacijske sisteme, te različite centralne urede (OCLDI, borba protiv kriminala u pokretu - OFAST, borba protiv trgovine drogom - OLTIM, borba protiv ilegalnih migracija).

Kako su naveli iz Kancelarije EU, saradnja agencija za provođenje zakona, borba protiv svih zločina i pravovremena razmjena podataka, ključni su za bezbjednost i sigurnost građana cijele Evrope. Cilj posjete bio je unaprijediti ovu saradnju i dodatno ojačati policijske kapacitete u BiH u koordinaciji i interoperabilnosti više agencija, strateškom i taktičkom planiranju, EU i međunarodnim poslovima, kako bi se upoznali s najboljim standardima zemalja članica EU.

Tokom posjete direktori policija mogli su saznati više o najboljim praksama i operativnom radu nacionalnih službi, kao i o saradnji u državama članicama EU i nečlanicama EU koristeći EMPACT, JIT i druge alate. Također su bili upoznati sa sigurnosnim prijetnjama i trendovima u organizovanom kriminalu, neregularnim migracijama i sigurnoj razmjeni informacija putem proaktivnih istraga.

Ovu posjetu podržala je Ambasada Republike Francuske u BiH (Ured za unutrašnje poslove).