Akcija „Pandora“:U toku lišenja slobode više desetina osoba zbog finansijskog kriminala i korupcije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su sinoć akciju kodnog naziva „Pandora“, koja se izvodi na širem području BiH.

Prema planu izvođenja akcije, do sada je slobode lišeno 40 osoba od 54 osumnjičene osobe koje su bile predmet istrage u ovom predmetu. U toku su pretresi objekata na oko 40 lokacija na području Sarajeva, Ilidže, Istočnog Sarajeva, Ilijaša, Kiseljaka, Tuzle, Brčkog, Gradačca, Srebrenika, Doboja, Doboja Juga, Tešnja, Čelića, Banje Luke, Broda, Gradiške, Kozarske Dubice, Čelinca, Kotor Varoši, Dervente, Prijedora, Bihaća, Bijeljine i Zvornika. Pretresima su obuhvaćene i službene prostorije Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, pranje novca i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u BiH.

Akcijom su obuhvaćeni i bivši i aktuelni visokopozicionirani službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH i carinski službenici.

Više osoba sumnjiči se da su od uspostavljanja Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) do danas, u saradnji sa pojedinim bivšim i sadašnjim visokopozicioniranim službenicima UIO BiH, organizirano vršilе krivična djela, čime su određenim fizičkim i pravnim osobama omogućilе sticanje monopolističkog položaja u uvozu i trgovini tekstilnom i drugom robom u BiH, čijim djelovanjem je budžet BiH oštećen u višemilionskim iznosima.

U danjašnjoj akciji slobode je lišen i određeni broj osoba koje su, pored zloupotrebe položaja u postupku carinjenja tekstilne i druge robe, zloupotrijebilе službeni položaj ili ovlaštenja, tako što su preko 300 vozila, koja su u periodu od 2011. do 2013. godine uvezena u BiH, u postupku carinjenja neosnovano oslobodile cjelokupnih ili djelimičnih carinskih obaveza.

Aktivnosti u okviru ove akcije provode se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u realizaciju su uključeni sveukupni kapaciteti SIPA-e. Na terenu je više od 300 policijskih službenika.
Akcija se realizira u saradnji sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Granične policije BiH, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i Policije Brčko distrikta.

Glavnim operativnim štabom akcije u sjedištu SIPA-e rukovodi direktor Goran Zubac sa najbližim saradnicima, a formirani su i podštabovi u regionalnim uredima SIPA-e u Tuzli i Banjoj Luci.

Osobe lišene slobode u današnjoj akciji privedene su u službene prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama nadležnog tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu. U pretresima za sada je pronađena i privremeno izuzeta veća količina krivotvorenih novčanica u apoenima od 100 eura za koje postoje osnovi sumnje da potiču iz međunarodnih kriminalnih kanala.

Nakon ranijih akcija SIPA-e „Bos“, „Elipsa“ i „Master“, akcija „Pandora“ najveća je i najsloženija operativna akcija u borbi protiv finansijskog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini i rezultat je višegodišnje istrage koju je provela SIPA pod nadzorom Tužilaštva BiH. Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv organiziranog kriminala u BiH.