Drogu naručivali putem „dark weba“

Akcija „Koverta“: SIPA lišila slobode dvije osobe zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u operativnoj akciji kodnog naziva „Koverta“, danas su (24.10.2017. godine) na području Zenice lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su duži vremenski period putem „dark weba“ iz Holandije naručivale pošiljke opojne droge „amfetamin“, koja je skrivana u koverte i redovnom poštom dostavljana u BiH.

U toku su pretresi objekata na tri lokacije na području Zenice. Do sada je otkrivena i privremeno oduzeta određena količina praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojne droge amfetamin, spid i ekstazi, zatim digitalna vaga, mobilni telefoni i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem postupku.

Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, uz podršku policijskih službenika MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Osobe lišene slobode bit će privedene u SIPA-u radi kriminalističke obrade, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu, biti predate nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.