AKCIJA KODNOG NAZIVA „NEBO“ – PET LICA LIŠENO SLOBODE

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, danas 14.06.2021. godine realizovali su operativnu akciju kodnog naziva „NEBO“ u okviru koje je pet lica lišeno slobode i izvršeni su pretresi lica, objekata i pokretnih stvari koje koriste osumnjičena lica na dvije lokacije u Bosanskom Petrovcu i jednoj lokaciji u Bihaću.

Prilikom vršenja pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti i dokumentacija koji se mogu dovesi u vezu sa počinjenjem krivičnog djela „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 340. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, u vezi sa krivičnim djelima „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stav (1), krivičnim djelom „Krivotvorenje službene isprave“ iz člana 389. i krivičnim djelom „Primanje dara ili drugih oblika koristi“ iz člana 380. stav (1) istog zakona.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade biti predata u nadležnost postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, pod čijim nadzorom su i realizovane navedene aktivnosti. Pomoć u realizaciji akcije pružili su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.