Akcija „CD“- U nastavku aktivnosti SIPA lišila slobode uposlenika Ambasade BiH u Parizu

U nastavku aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva „CD“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (8.7.2015. godine) na području Sarajeva slobode lišili jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je, obavljajući konzularne poslove pri Ambasadi BiH u Parizu, učestovala u izvršenju više krivičnih djela, na način da je članovima organizirane kriminalne grupe nezakonito izdavala putne listove za žrtve trgovine ljudima. Za te usluge naplaćivala je novčani iznos između 500 i 1200 eura.

Navedena osoba sumnjiči se da je počinila krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, krivotvorenje službene isprave, trgovina ljudima i dr.

Osumnjičena osoba privedena je u službene prostorije SIPA-e gdje se nad njom vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu, biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Podsjećamo, u okviru međunarodne akcije „CD“ , koja ja započeta 23.6.2015. godine, ranije je slobode lišeno deset osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije, pranje novca, krijumčarenje ljudi, davanja dara i drugih oblika koristi i dr. Nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, ove osobe predate su, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Zajednički istražni tim formiran povodom ovog predmeta nastavlja aktivnosti u pravcu rasvjetljavanja krivičnih djela i dokumentiranja kriminalnih aktivnosti osumnjičenih osoba.