ZENICA: SIPA otkrila i privremeno oduzela oko 20 kilograma droge

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), lišili su slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 195. stavak (2) u svezi sa stavkom (1) Kaznenog zakona BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“, iz članka 238. stavak (1) Kaznenog zakona Federacije BiH „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ i kazneno djelo iz članka 195. stavak (1) Kaznenog zakona BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“, u svezi s člankom 31. Kaznenog zakona BiH „Pomaganje“.

Na temelju usmenog naloga Suda Bosne i Hercegovine, pretraženi su stambeni objekti, motorna vozila i osobe na dvije lokacije na području Zenice. Prilikom pretrage otkriveno je i privremeno oduzeto oko 15 kilograma zeljaste materije koja ima morfološke karakteristike opojne droge kanabis, 3,9 kilograma praškaste bijele materije koja ima morfološke karakteristike opojne droge amfetamin (spid), 316 grama sintetičke materije u obliku tableta koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin (ekstazi), 400 grama smeđe materije koja ima morfološke karakteristike opojne droge heroin, sedam mobilnih telefona i jedno putničko motorno vozilo. Navedeni predmeti bit će korišteni kao dokazi u kaznenom postupku.

 U prostorijama SIPA-e izvršena je kriminalistička obrada osoba lišenih slobode, koje su, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku BiH, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu, predata postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH na dalje postupanje.

 Navedene aktivnosti realizirane su pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, u suradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Zeničko-dobojske županije i Graničnom policijom BiH.