„Zadruga“ - nastavak aktivnosti

U okviru predmeta kodnog naziva „Zadruga“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) podnijeli su, 22.6.2018. godine, Županijskom tužiteljstvu Županije Sarajevo dopunu izvješća o počinjenim kaznenim djelima i izvršiteljima, protiv deset fizičkih osoba i dvanaest pravnih osoba. Prijavljene fizičke osobe sumnjiče se da su počinile kazneno djelo iz članka 342. KZ FBiH „Organizirani kriminal“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 383. KZ FBiH „Zlouporaba položaja ili ovlasti“, iz članka 272. KZ FBiH „Pranje novca“, iz članka 373. KZ FBiH „Krivotvorenje isprave“ i iz članka 193. KZ FBiH „Nedozvoljeno korištenje osobnih podataka“, dok se prijavljene pravne osobe sumnjiče za kazneno djelo iz članka 272. KZ FBiH „Pranje novca“, u svezi s člankom 128. KZ FBiH „Osnovi odgovornosti pravne osobe“.

Prijavljene fizičke osobe su u svojstvu odgovornih osoba u prijavljenim pravnim osobama, na području Županije Sarajevo i šire, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi velike vrijednosti, svjesno postale članovi organizirane grupe, da bi, suprotno poreznom zakonodavstvu, sa računa prijavljenih pravnih osoba u čije ime su postupali izvukli velike novčane iznose. Na taj način su organizatori i članovi grupe izvršili pranje novca i ostvarili protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 2.546.806,23 KM, te nanijeli štetu proračunima i vanproračunskim fondovima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Navedeni iznos opranog novca dio je ukupne sume opranog novca u iznosu od 51.765.502,19 KM, koji je naveden u izvješću o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima u istom predmetu.