Održan sastanak sa direktorom Pericom Stanićem

Veleposlanik Italije u BiH sa suradnicima posjetio SIPA-u

Veleposlanik Italije u BiH NJ.E. Nicola Minasi posjetio je danas (5.10.2017. godine) sa suradnicima Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i sastao se sa ravnateljem SIPA-e Pericom Stanićem.

Budući da se radi o prvoj posjeti SIPA-i, ravnatelj Stanić upoznao je veleposlanika Italije o osnovnim aspektima rada SIPA-e, njenim nadležnostima i ulozi u sigurnosnom sustavu BiH. Razgovarano je o aktualnim sigurnosnim izazovima u BiH i svijetu, s posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma kao globalne prijetnje i svih vidova organiziranog kriminala.

Tema sastanka bila je i uspješаn završetak projekta IPA-2013 „Borba protiv organiziranog kriminala: Međunarodna suradnja u kaznenim stvarima“ za Zapadni Balkan, što će biti obilježeno u listopadu na ministarskoj konferenciji u Trstu. Nositelj projekta IPA-2013 je Italija, a SIPA je sudjelovala u nizu aktivnosti koje su realizirane u proteklom periodu, s ciljem jačanja ukupnih kapaciteta u borbi protiv organiziranog kriminala i unaprjeđenja međunarodne suradnje. Istaknut je značaj realiziranih aktivnosti, imajući u vidu aktualne trendove i transnacionalni karakter organiziranog kriminala.

Veleposlanik Italije i ravnatelj SIPA-e izrazili su zadovoljstvo na dosadašnjoj uspješnoj suradnji i uvjerenje da će biti nastavljena i dodatno unaprijeđena u narednom periodu.