U toku operativna akcija kodnog naziva „Tebra”

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) jutros su (05.07.2019. godine) započeli operativnu akciju kodnog naziva „Tebra”. Akcija se provodi u koordinaciji sa MUP-om Republike Hrvatske i PNUSKOK-om, a u toku su pretresi stambenih objekata, pokretnih stvari i osoba na više lokacija u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, kao i lišenja slobode više osoba.

Radi se o složenoj i višemjesečnoj istrazi usmjerenoj prema više osoba u dvije države, za koje postoje osnovi sumnje da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe, s ciljem stjecanja protivpravne imovinske koristi, u vremenskom periodu od kraja 2018. godine do danas, vršili neovlašteni promet različitih vrsta opojnih droga iz Albanije, preko Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku. Tokom višemjesečne istrage na području BiH, dokumentirano je i oduzeto više stotina kilograma opojne droge „Cannabis sativa“.

Postoje osnovi sumnje u počinjenje kaznenog djela „Organizirani kriminal“ iz članka 250. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u svezi sa kaznenim djelom „Neovlašteni promet opojnim drogama“ iz članka 195. istog zakona.

Više informacija o rezultatima operativne akcije „Tebra” biti će poznato nakon realizacije navedenih aktivnosti.