U tijeku realizacija operativne akcije kodnog naziva „Zlatni karat“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (6.3.2019. godine) po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH započeli operativnu akciju kodnog naziva „Zlatni karat“. U tijeku su pretrage osoba, stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari koje koristi 31 osumnjičena osoba, na ukupno 54 lokacije na području Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.

Do sada je sedam osoba lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 250. stavak (3) „Organizirani kriminal“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 214. stavak (1) „Krijumčarenje“, članka 215. stavak (1) „Organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe“, članka 209. stavak (2) „Pranje novca“, članka 210b „Nedozvoljeno skladištenje robe“, članka 210. stavak (2) „Porezna utaja ili prijevara“ i članka 208. stavak (1) „Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova“, propisanih Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Osumnjičene osobe se terete da su u suradnji sa drugim osobama, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, krijumčarile i nedozvoljeno rasturale neocarinjenu robu, točnije predmeta od zlata i srebra.

Više informacija o rezultatima operativne akcije „Zlatni karat“ bit će poznato nakon realizacije naloga Suda BiH i Tužiteljstva BiH.