U tijeku operativna akcija SIPA-e kodnog naziva „Zadruga“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA), provode danas, 14.2.2018. godine, opsežnu operativnu akciju kodnog naziva “Zadruga”, zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje kaznenog djela organizirani kriminal, u svezi s kaznenim djelima pranje novca i zlouporaba službenog položaja, propisanih KZ FBiH.

Aktivnosti se provede po nalozima Županijskog suda Sarajevo u suradnji sa službenicima Porezne uprave FBiH i Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo, uz pružanje pomoći policijskih službenika MUP-a ZDK, MUP-a KS, MUP-a SBK i MUP-a BPK. Trenutačno se pretražuju tri pravne osobe na četiri lokacije na području Viteza, Visokog, Goražda i Sarajeva, s ciljem pronalaska materijalnih tragova i dokaza koji će biti korišteni u kaznenom postupku. Nakon što budu okončane operativne mjere i radnje na pomenutim lokacijama, predviđeno je da se u prostorijama SIPA-e u svojstvu osumnjičenih izvrši kriminalistička obrada odgovornih osoba.

SIPA je 12.2.2018. godine podnijela izvješće o počinjenim kaznenim djelima protiv dvije fizičke osobe i dvije pravne osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 272. KZ FBiH „Pranje novca“. Odgovorne osobe sumnjiče se da su u  periodu od 2010. godine do 2017. godine osnovale dvije pravne osobe kao agencije za posredovanje u zapošljavanju, putem kojih su, po temelju fakturiranja usluga koje stvarno nisu izvršene, omogućile prikrivanje prirode, izvora i porijekla novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 51.765.502,19 KM stečenih kaznenim djelima.

Imajući u vidu da su operativne aktivnosti još u tijeku, o detaljima akcije javnost će biti naknadno informirana.