U operativnoj akciji kodnog naziva „Pečat” SIPA lišila slobode devet osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Unsko-sanske županije i Policije Brčko distrikta BiH, od ranih jutarnjih sati (7.2.2019. godine) provode operativnu akciju kodnog naziva „Pečat“. U akciji je lišeno slobode devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 340. KZ FBiH „Udruživanje radi činjenja kaznenih djela“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 373. KZ FBiH, stavak (2) „Krivotvorenje isprave“, a u svezi s člankom 31. KZ FBiH „Saučesništvo“.

Prilikom realizacije operativne akcije izvršene su pretrage na osam lokacija na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banje Luke, i Brčko distrikta BiH, i do sada je privremeno oduzeto više mobilnih telefona sa SIM karticama, laptop, diploma o završenom školovanju, svjedočanstava o završenim razredima srednje stručne spreme i druga dokumentacija za koju se sumnja da je krivotvorena, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.     

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode u zakonskom roku će biti predate u dalju nadležnost Tužiteljstvu Unsko-sanske županije, uz čiju su koordinaciju navedene aktivnosti izvedene.