U operativnoj akciji „Kamen“ SIPA lišila slobode jednu osobu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (14.10.2021. godine), sukladno usmenom nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, na području Istočnog Sarajeva i Sarajeva realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Kamen“.

Navedena operativna akcija nastavak je aktivnosti koje su započete na temelju informacija SIPA-e ustupljenih MUP-u Republike Hrvatske. MUP Republike Hrvatske istraživao je i dokumentirao nezakonito djelovanje članova grupe na području Republike Hrvatske, što je rezultiralo lišenjem slobode jednog državljanina Bosne i Hercegovine (13.10.2021. godine) na području Republike Hrvatske, kod kojeg je pronađen i privremeno oduzet kilogram opojne droge heroin.

S tim u svezi, prilikom pretraga stambenih prostorija i pokretnih stvari koje su u vlasništvu osobe lišene slobode u Republici Hrvatskoj, danas su pronađeni i privremeno oduzeti ugovori o kupovini zemljišta i apartmana na području Republike Hrvatske i Republike Srbije, 12 mobilnih telefona i jedno putničko motorno vozilo.

Pretrage stambenih prostorija kao i pokretnih stvari koje su u vlasništvu osumnjičene osobe vršene su zbog osnova sumnje da je osumnjičeni počinio kazneno djelo iz članka 250. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u svezi sa kaznenim djelom iz članka 195. „Neovlašten promet opojnim drogama“ i iz članka 209. istog zakona „Pranje novca.

U operativnoj akciji slobode je lišena jedna osoba koja se dovodi u svezu sa osobom lišenom slobode na području Republike Hrvatske.

Osoba lišena slobode bit će sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičene.

Operativna akcija je realizirana uz potporu Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.