U operativnim akcijama „Delta“ i „Rogoj“ SIPA oduzela deset kilograma opojne droge

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru dvije zasebne operativne akcije kodnih naziva „Delta“ i „Rogoj“, 4.7. i 5.7.2017. godine slobode su lišili ukupno pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela u svezi s neovlaštenim prometom opojnim drogama

U operativnoj akciji „Delta“ slobode su lišene dvije osobe, državljani Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo međunarodni organizirani kriminal u svezi s kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama. Prilikom pretrage navedenih osoba pronađeno je i privremeno oduzeto oko tri kilograma materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu heroin, čija se vrijednost procjenjuje na oko 75.000 eura. Istraga je pokazala da je opojna droga prokrijumčarena iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu i da je bila namijenjena tržištu zemalja Europske unije. Nakon kriminalističke obrade, navedene osobe predate su u nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Prilikom realizacije operativne akcije „Rogoj“, na području Županije Sarajevo i općine Foča slobode su lišene tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Prilikom pretrage pronađeno je i privremeno oduzeto oko sedam kilograma zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu. Nakon kriminalističke obrade, osobe lišene slobode predate su Županijskom tužiteljstvu Županije Sarajevo na dalje postupanje.