U nastavku operativne akcije „UNIJA“ SIPA lišila slobode jednu osobu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su večeras (22.10.2021. godine) u nastavku istražnih aktivnosti u predmetu kodnog naziva „Unija“, u cilju dokumentovanja počinjenja kaznenih djela „Krivotvorenje novca“ iz članka 205. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz članka 238. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine,“Krivotvorenje isprava“ iz članka 373. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“ iz članka 371. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, realizirali nalog Suda Bosne i Hercegovine, kojom prilikom su na području Sarajeva izvršili pretres stana, ostalih prostorija i pokretnih stvari, koje koristi jedna osumnjičena osoba, koja je i lišena slobode.

Prilikom pretresa je pronađeno i privremeno oduzeto oko pola kilograma bijele praškaste materije koja svojim izgledom i strukturom asocira na opojnu drogu amfetamin, dva pištolja i jedan mobilni telefon.

Osoba lišena slobode će biti sprovedena u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Protiv osobe lišene slobode biće podnijet izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i počiniocu Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo za kaznena djela “Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga “ iz članka 239. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“ iz članka 371. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir da je operativna akcija realizirana po nalogu Suda i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, o navedenim aktivnostima će biti podnijet izvještaj Sudu i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Operativna akcija je realizirana u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije.