U nastavku operativne akcije „Brend“ slobode lišena još jedna osoba

U nastavku aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva „Brend“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (4.3.2019. godine) na području Banje Luke i Tuzle pretražili osobe, stambene i poslovne objekte, službene prostorije Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine i pokretne stvari, koje koriste dvije osumnjičene osobe.

Pretrage su izvršene po nalogu Suda Bosne i Hercegovine prilikom čega su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u svezu s počinjenjem kaznenog djela iz članka 249. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja kaznenih djela“, u svezi s kaznenim djelima iz članka 218. „Davanje dara i drugih oblika koristi“, iz članka 217. „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i članka 220. „Zlouporaba položaja ili ovlasti”, propisanih Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Tijekom pretrage privremeno su oduzeti mobilni telefoni, SIM kartice i interne evidencije, koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem kaznenom postupku.

Nakon pretrage osoba, objekata i pokretnih stvari slobode je lišena jedna osumnjičena osoba, službenik Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine, koja će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predata u nadležnost postupajućem tužitelju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Druga osoba je, nakon što se odazvala pozivu policijskih službenika, ispitana u svojstvu osumnjičene o čemu će Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine biti dostavljeno odgovarajuće izvješće.