U nastavku akcije „Master“ privedeno devet osoba

U nastavku rada na predmetu kodnog naziva „Master“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, 24.9.2013. godine, u ranim jutarnjim satima, nastavili aktivnosti lišenja slobode i pretrage stambenih i drugih objekata na većem broju lokacija na području Sarajeva, Tuzle, Brčkog, Bijeljine i Zvornika. Aktivnosti su provedene po nalozima Tužiteljstva BiH i Suda BiH, uz asistenciju pripadnika Uprave za neizravno oporezivanje BiH, MUP-a Tuzlanske županije, MUP-a Republike Srpske i Policije Brčko distrikta.

Navedene aktivnosti nastavak su operativne akcije kodnog naziva „Master“, koja je realizirana 26.8.2013. godine, kada je na području Bosne i Hercegovine slobode lišeno devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u svezi sa kaznenim djelom iz članka 210. KZ BiH „Porezna utaja ili prijevara“, kaznenim djelom iz članka 216. KZ BiH „Carinska prijevara“ i kaznenim djelom iz članka 209. KZ BiH „Pranje novca“.

U današnjoj akciji privedeno je devet osoba, od kojih je za šest osoba određena mjere lišenja slobode. Navedene osobe su visokopozicionirani dužnosnici državnih organa uprave, za koje se osnovano sumnja da su kao članovi organizirane kriminalne grupe izvršili kazneno djelo iz članka 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u svezi sa kaznenim djelom iz članka 220. KZ BiH „Zlouporaba položaja i ovlasti“, kaznenim djelom iz članka 217. KZ BiH, „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i kaznenim djelom iz članka 31. KZ BiH „Pomaganje“.

U konkretnom slučaju radi se o dugogodišnjem organiziranom kriminalnom procesu, u kom su sudjelovale i službene osobe koje su zloupotrijebile svoj položaj tako što su protuzakonitim radnjama uvoza raznih vrsta roba i zakonom zabranjenih supstanci i sredstava, uz nepoštivanje propisanih carinskih procedura, narušile sigurnost građana BiH i oštetile proračun države u višemilijunskom iznosu.

Pretrage su izvršene na deset lokacija, prilikom čega je pronađena i privremeno izuzeta određena količina vatrenog naoružanja, obimna dokumentacija o imovini koju osumnjičene osobe posjeduju, a za koju postoji sumnja da je pribavljena novcem koji potječe iz izvršenja kaznenih djela, kao i druga financijska dokumentacija i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku (mobilni telefoni, SIM kartice, računarska oprema, putničko motrno vozilo i dr.).

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu u Tuzli, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.

Aktivnosti na ovom predmetu bit će nastavljene, o čemu će javnost biti naknadno informirana.

Snimak današnjeg privođenja pogledajte ovdje.