U akciji „Zlatni karat“ SIPA lišila slobode 30 osoba

U okviru operativne akcije kodnog naziva „Zlatni karat“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode 30 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više kaznenih djela propisanih Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine. Akcija je započeta 6.3.2019. godine, a i danas se nastavljaju pretrage osoba, stambenih i poslovnih objekata koje koriste osumnjičene osobe na ukupno 56 lokacija širom Bosne i Hercegovine i to na području Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.

Tijekom akcije do sada je pronađeno i privremeno oduzeto oko 40 kg zlata i srebra i veća količina novca za koje se pretpostavlja da potiču iz kaznenih djela za koja se osumnjičeni terete.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e osobe lišene slobode bit će predate u dalju nadležnost postupajućem tužitelju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Operativna akcija „Zlatni karat“, realizira se po nalozima Suda Bosne i Hercegovine i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a rezultat je višemjesečnih operativnih i istražnih aktivnosti policijskih službenika SIPA-e. Istraga se odnosi na kaznena djela „Organizirani kriminal“, u svezi s kaznenim djelima „Krijumčarenje“, „Organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe“, „Pranje novca“, „Nedozvoljeno skladištenje robe“, „Porezna utaja ili prijevara“ i „Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova“, propisanih Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine. Osumnjičene osobe se terete da su u suradnji sa drugim osobama, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, krijumčarile i nedozvoljeno rasturale neocarinjenu robu, odnosno predmete od zlata i srebra.

Zahvaljujemo se Upravi za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine i entitetskim i županijskim ministarstvima unutarnjih poslova na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije.