U akciji „Solinjanka“ slobode lišene dvije osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (29.8.2018. godine) na području Mostara i Gruda, pod nadzorom Tužiteljstva BiH, realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Solinjanka“, tijekom koje su dvije osobe lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“. Prilikom realizacije navedene akcije, policijski službenici SIPA-e, po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, pretražili su stambene objekte, motorna vozila i osobe na dvije lokacije na području Mostara i Gruda.

         Tijekom pretrage pronađeno je i privremeno oduzeto oko 70 grama smeđe praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu heroin, pištolj marke „CZ 99“, mobilni telefoni koji su korišteni u međusobnoj komunikaciji prilikom krijumčarenja opojne droge heroin kao i putnička motorna vozila koja su korištena prilikom prevoza opojne droge.

         Osobe lišene slobode sumnjiče se da su u proteklom razdoblju, zajedno sa njima poznatim osobama, nabavljale heroin, distribuirale ga i prodavale na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi. Provođenjem istražnih radnji nad osumnjičenim osobama, dokumentirano je krijumčarenje više kilograma heroina.

         Nakon pretrage, u prostorijama SIPA-e izvršena je kriminalistička obrada osoba lišenih slobode, koja će, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu, biti predata postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH na dalje postupanje.

         U okviru rada na predmetu i tijekom realizacije akcije ostvarena je veoma dobra međunarodna suradnja sa MUP-om Republike Hrvatske. Pomoć policijskim službenicima SIPA-e prilikom realizacije operativne akcije pružili su i policijski službenici MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, MUP-a Zapadnohercegovačke županije i Granične policije BiH.