U akciji „Ranac“ slobode lišeno pet osoba zbog krijumčarenja migranata

3. 7. 2018. godine – Policijski službenici Državne agencija za istrage i zaštitu realizirali su akciju kodnog naziva „Ranac“, usmjerenu protiv krijumčarenja migranata.

Na temelju Naloga Suda Bosne i Hercegovine izvršene su pretrage na šest lokacija na području općina Bihać i Velika Kladuša, uz potporu službenika Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i policijskih službenika MUP-a Unsko-sanske županije. Prilikom pretraga pronađeni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, SIM kartice, rokovnici i razna dokumentacija. Navedeni predmeti mogu se dovesti u svezu s izvršenjem kaznenog djela iz članka 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 189. KZ BiH „Krijumčarenje ljudima“ i kaznenim djelom iz članka 189a. KZ BiH „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata“. Na jednoj od lokacija pronađeno je sedam državljana Republike Iran, prema kojima inspektori Službe za poslove sa strancima poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Nakon što su završene pretrage, slobode je lišeno pet osoba nad kojima se u prostorijama SIPA-e vrši kriminalistička obrada, poslije koje će o njihovom daljem statusu odlučiti tužitelj.