U akciji „Albatros“ SIPA lišila slobode 16 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu proveli su, 6.2.2018. godine, opsežnu operativnu akciju kodnog naziva “Albatros”. Aktivnosti su provedene po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH.

Tijekom operativne akcije slobode je lišeno 16 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 189. KZ BiH „Organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 189. istog zakona „Krijumčarenje ljudi“.

Radi pronalaska materijalnih tragova i dokaza koji će biti korišteni u kaznenom postupku, izvršena je pretraga na 14 lokacija na području Županije Sarajevo, Unsko-sanske županije i Tuzlanske župaanije. Istodobno, na području navedenih županija službenici Službe za poslove sa strancima izvršili su kontrolu u osam objekata, na temelju saznanja da su u njima smješteni ilegalni migranti.

Prilikom rada na predmetu i tijekom realizacije akcije ostvarena je operativna suradnja sa policijskim službenicima MUP-a Županije Sarajevo, MUP-a Tuzlanske županije, MUP-a Srednjobosanske županije, MUP-a Unsko-sanske županije, MUP-a Republike Srpske, Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH. Također, pod okriljem Europola, ostvarena je izuzetna međunarodna suradnja.

Imajući u vidu da su operativne aktivnosti još u tijeku, detaljnije informacije dostavit ćemo u narednom periodu.