SIPA bogatija za 13 policajaca

SVEČANA CEREMONIJA POLAGANJA ZAKLETVE DRUGE GENERACIJE KADETA SIPA-e ZA ČIN POLICAJAC

U službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) u Istočnom Sarajevu danas je (31.5.2018. godine) održana svečana ceremonija polaganja zakletve druge generacije kadeta ove policijske agencije. Temeljnu policijsku obuku prvog nivoa pohađalo je 13 kadeta koji su obranili svoj završni rad i stekli uvjete za čin „policajac“, za šta su dobili certifikate u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje u Mostaru.

Ravnatelj SIPA-e Perica Stanić je u obraćanju novim kolegama i prisutnim zvanicama istakao da SIPA-a danas promovira drugu generaciju kadeta za čin policajac, odnosno ukupno osmu generaciju kadeta SIPA-e, da od njih očekuje posvećenost policijskom poslu i profesionalno, pošteno i časno obavljanje posla. Kolegama koji će obavljati poslove u Jedinici za specijalnu podršku ravnatelj Stanić je poručio: “Izabrali ste častan poziv, nimalo lak i pun izazova, koji će umnogome promijeniti život svakoga od vas. U narednom periodu od vas očekujem da budete dobri učenici, jer tek sada počinje vaše školovanje primjenjeno na iskustvima i svemu onome što znači rizik. Budite svjesni da svojim radom i postupcima jačate svoj profesionalni kredibilitet, ugled ove agencije ali i vraćate povjerenje građana u pravnu državu i njene institucije”.

Prisutnima se obratio i zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić koji je uputio sljedeću poruku novim pripadnicima SIPA-e. „Pred vama je velika odgovornost, ali i šansa da kroz obavljanje poslova za koji ste pripremljeni i uvježbani date veliki doprinos društvu i očuvanju vladavine prava i sigurnosti svih građana. Budite ponosni što kao najbolji radite u jednoj od najboljih policijskih agencija, jer biti dio ovog tima sigurno predstavlja ostvarenje sna za svakog mladog policajca“.

Kadeti su se školovali prema novom nastavnom planu i programu, usaglašenom sa nastavnim planovima i programima svih policijskih agencija u BiH koji su usklađeni sa europskim standardima. Nakon uspješno završene obuke i današnjeg polaganja svečane zakletve oni su primljeni u SIPA-u na probni rad od 12 mjeseci.

Današnjoj ceremoniji svečanog polaganja zakletve prisustvovali su i zamjenik ravnatelja SIPA-e, rukovodioci osnovnih organizacionih jedinica, ravnatelji Agencije za policijsku podršku i Agencije za stručno usavršavanje kadrova, zamjenici ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancma i predstavnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.