Nastavak uspješne suradnje

Studenti Fakulteta političkih znanosti posjetili SIPA-u

Sukladno potpisanom Sporazumom o suradnji između Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Fakulteta političkih znanosti Univerziteta u Sarajevu, studenti treće godine Odsjeka za sigurnosne i mirovne studije, u okviru predmeta „Kriminalistika“, danas su (24.10.2017. godine), u pratnji doc. dr. Mirze Smajića, posjetili SIPA-u.

Studenti su posjetili bazu Jedinice za specijalnu potporu SIPA-e, a dobrodošlicu im je poželio  komandant Jedinice Enes Karić. U okviru posjete, studentima je prezentirana organizacijska struktura SIPA-e, nadležnosti i uloga koju ima u sigurnosnom sustavu BiH, a zatim konkretne nadležnosti Jedinice za specijalnu potporu, odnosno rad i uloga ove elitne jedinice u borbi protiv najsloženijih oblika kriminala. Također, pokazan im je i dio naoružanja i druge opreme kojom Jedinica raspolaže, te prezentiran trening službenih pasa u oblasti policijske taktike.

SIPA će i ubuduće surađivati sa navedenom institucijom, ali i ostalim obrazovnim institucijama u BiH, jer smatra veoma značajnim da na ovaj način sudjeluje u edukaciji budućih kadrova sigurnosnih struktura u BiH. Na ovaj način jača se povjerenje u policijske strukture i razvija partnerski odnos sa građanima, čemu SIPA pridaje posebnu pažnju.