SIPA u okviru predmeta kodnog naziva „Tulip“ lišila slobode dvije osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su (14.5.2019. godine) na području Gradiške lišili slobode dvije osobe, državljana Republike Turske, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 189a. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 189. istog zakona „Krijumčarenje ljudi“.

Osumnjičeni su u vozilima iznajmljenim od rent-a-car agencija prevozili 11 krijumčarenih osoba, od kojih je jedno dijete, za koje je utvrđeno da su državljani Iraka.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e pretražili su osumnjičene osobe, stambene objekte i vozila koja su koristili, te tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli mobilne telefone, SIM kartice i određenu dokumentaciju, koja može poslužiti kao dokaz u daljem kaznenom postupku. Također, prilikom pretrage u jednom od vozila otkriven je gumeni čamac sa veslima, kojim su osumnjičeni namjeravali prebaciti krijumčarene osobe preko rijeke Save u Republiku Hrvatsku.

Osumnjičene osobe su privedene u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.