SIPA u Lukavcu i Tuzli pretresla tri objekta

Postupajući po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (10.2.2020. godine) u Tuzli i Lukavcu pretražili tri lokacije koje koriste dvije osumnjičene osobe, s ciljem pronalaska tragova i predmeta koji se dovode u svezu s počinjenjem kaznenih djela iz članka 216. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Carinska prijevara“ i članka 209. istog zakona „Pranje novca“, u svezi s kaznenim djelima iz članka 54. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Produženo kazneno djelo“, članka 124. „Osnovi odgovornosti pravne osobe” i članka 128. istog zakona „Produženo djelo i kaznena odgovornost pravnih osoba“.

Tijekom pretrage policijski službenici SIPA-e su otkrili i privremeno oduzeli računar, pištolj, dva mobilna telefona, određenu količinu novca, te raznu poslovnu dokumentaciju i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem kaznenom postupku.

Osumnjičeni su u svojstvu vlasnika i odgovornih osoba u dvije pravne osobe iz Lukavca, u namjeri izbjegavanja plaćanja carine i drugih uvoznih dažbina, carinskim organima BiH podnosili fakture lažnog sadržaja sa višestruko umanjenom vrijednošću robe, pa su po tom temelju osumnjičeni platili carinu i druge uvozne dažbine u manjem iznosu. Na ovaj način izbjegnuto je plaćanje carine i drugih dažbina koje se plaćaju prilikom uvoza robe u ukupnom iznosu od 784.486,00 KM te oštećen proračun Bosne i Hercegovine u istom iznosu.

Navedene aktivnosti izvršene su u suradnji sa ovlaštenim službenim osobama Uprave za neizravno oporezivanje BiH i policijskim službenicima MUP-a Tuzlanske županije.