SIPA u akciji kodnog naziva „Kruna“

Obavještavamo vas da policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu i dalje provode operativne aktivnosti na terenu, koje su započete dana 15.07.2021. godine u 08.00 časova.

Postupajući po naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su započeli pretrese sjedišta pravnih lica „Sector Security“ d.o.o. Banja Luka i „Bodygard-Filenković“ d.o.o. Bihać, kao i njihovih poslovnih jedinica na ukupno 18 lokacija, na području Banja Luke, Doboja, Trebinja, Bijeljine, Pala, Sarajeva, Tuzle, Brčkog, Viteza, Mostara, Livna, Sanskog Mosta, Prijedora, Kozarca, Gradiške i Zenice zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Poreska utaja ili prevara“ iz člana 210. stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, „Utaja poreza i doprinosa“ iz člana 264. Krivičnog zakona Republike Srpske i „Poreska utaja“ iz člana 273. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U dosadašnjem dijelu aktivnosti policijski službenici su otkrili i privremeno oduzeli raznu poslovnu dokumentaciju, računarske jedinice, određenu količinu novca za koji postoji osnov sumnje da potiče iz izvršenja krivičnog djela.

Aktivnosti se provode u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, kao i sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Kantona 10, Zeničko-dobojskog kantona i Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Operativne aktivnosti policijskih službenika su još uvijek u toku.