SIPA realizirala međunarodnu operativnu akciju „Best“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (4.11.2020. godine) proveli međunarodnu operativnu akciju kodnog naziva „Best“, usmjerenu na razbijanje organizirane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem migranata.

Tijekom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrage osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na ukupno osam lokacija u Zvorniku, te lišili slobode šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 250. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 189. istog zakona „Krijumčarenje ljudi“.

Prilikom pretraga otkriveno je i privremeno oduzeto više mobilnih telefona, određena količina oružja, streljiva, novca, razne evidencije, kao i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljem kaznenom postupku.

Operativna akcija „Best“ predstavlja nastavak koordiniranih aktivnosti koje su provedene u suradnji sa policijskim službenicima Službe za borbu protiv organiziranog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije, kojim su prikupljeni dokazi da su osumnjičene osobe, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, u periodu razdoblju od svibnja do listopada 2020. godine organizirale krijumčarenje većeg broja ilegalnih migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada.       

Navedene aktivnosti provedene su po nalozima Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, uz potporu Policijskog centra Jugoistočne Europe (SELEC) i asistenciju policijskih službenika MUP-a Republike Srpske.