SIPA provodi operativnu akciju "Skuter III"

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, dana 10.06.2021. godine u ranim jutarnjim časovima, započeli su sa pretresima osoba, stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari koje koriste osumnjičene osobe na 11 lokacija na širem području Grada Tuzle, općina Lukavac, Pelagićevo, Šamac, Zavidovići, Prnjavor i Ilidža, u okviru akcije kodnog naziva „Skuter III“.

Prilikom vršenja pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti, koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem kaznenih djela „Organizirani kriminal“, iz članka 250. u vezi s kaznenim djelom „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“, iz članka 210a. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine i to: mobilni telefoni, duhan pripremljen za pušenje, mašine za rezanje duhana, mašine za punjenje cigareta duvanom pripremljenim za pušenje, cigarete bez akciznih markica, novac i dr.

Navedene aktivnosti realiziraju se pod nadzorom i naredbama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, a uz pružanje pomoći od strane policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije, Zeničko–dobojske županije i Županije Sarajevo.

O konačnom izvršenju pretresa i statusu osumnjičenih osoba javnost će biti blagovremeno obaviještena.