SIPA prijavila 16 pravnih i šest fizičkih osoba zbog pranja novca u iznosu od 11.156.950,76 KM.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), sukladno odredbama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (u daljem tekstu: Zakon) kontinuirano poduzima aktivnosti na prikupljanju obavještajnih podataka i informacija od obveznika među kojima su najznačajnije komercijalne banke.

Navedenim aktivnostima prikupljeni su podatci i informacije u svezi s različitim aktualnim pojavnim oblicima izvršenja kaznenih djela koja za posljedicu imaju stjecanje protupravne imovinske koristi, među kojima  su i podatci o kaznenim djelima počinjenim tijekom nabavke i distribucije medicinskih sredstava i opreme u svezi s pandemijom COVID-19.

S tim u svezi, a temelju prikupljenih podataka i informacija, od početka 2020. godine nadležnim tužiteljstvima u BiH podneseno je sedam izvješća o počinjenim kaznenim djelima i izvršiteljima kojim je dokumentirano postojanje osnova sumnje da je 16 fizičkih i šest pravnih osoba počinilo kaznena djela kojim su stekli imovinsku korist u ukupnom iznosu od 6.808.131,54 KM i na taj način pričinili materijalnu štetu u ukupnom iznosu od 5.704.645,13 KM te izvršili pranje novca u ukupnom iznosu od 11.156.950,76 KM.

Pored navedenog, SIPA nadležnim tijelima u BiH kontinuirano dostavlja prikupljene obavještajne podatke i informacije koje mogu biti od značaja za poduzimanje aktivnosti iz njihovog domena rada. Sukladno tome,  SIPA je policijskim agencijama i poreznim tijelima u BiH od početka 2020. godine u 152 navrata dostavila obavještajne podatke i informacije.

Nadležna porezna tijela od početka 2020. godine dostavila su povratne informacije kojim je SIPA obaviještena da su, postupajući po dostavljenim obavještajnim podacima i informacijama, kod poreznih obveznika  utvrdili dodatne porezne obveze u ukupnom iznosu od 1.365.746,94 KM, odnosno da su nadležnim tužiteljstvima podnijeli šest izvješća o počinjenim kaznenim djelima i izvršiteljima te tri prekršajna naloga.

Na temelju obavještajnih podataka i informacija koje je SIPA dostavila Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske, podnijeto je izvješće o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju protiv jedne osobe. 

Imajući u vidu značaj ostvarene suradnje koja je jedan od prioriteta u radu SIPA-e, zahvaljujemo se policijskim agencijama i poreznim tijelima u BiH.