SARAJEVO

SIPA pretražila jedan objekat zbog sumnje na terorizam

U okviru kontinuiranih aktivnosti u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, postupajući po nalogu Suda BiH i Tužiteljstva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretražili su danas (30.8.2017.godine) jedan stambeni objekat na području Sarajeva.

Pretraga je izvršena zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo iz članka 201. stavak (4) i stavak (5) točka i) KZ BiH „Terorizam“, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem postupku. Aktivnosti su realizirane u suradnji sa službenicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Slobode je lišena jedna osoba, koja je privedena u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužitelja, odlučiti o njenom daljem statusu.

SIPA u suradnji sa drugim sigurnosnim tijelima u BiH i svijetu intenzivno nastavlja aktivnosti s ciljem suzbijanja terorizma i svih pojava koje se mogu negativno odraziti na sigurnosnu situaciju u BiH.