SIPA podnijela izvješće protiv službenika Ministarstva prometa i komunikacija BiH

4. 7. 2018. – Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu podnijeli su izvješće o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima protiv pet odgovornih osoba, bivših i sadašnjih službenika Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Pomenute osobe sumnjiče se da su, sukladno funkciji koju su obavljali, kao i u djelokrugu poslova u radnim tijelima u koja su bili imenovani, propustile poduzeti potrebne mjere i radnje radi izvršenja ugovornih obveza koje se odnose na Ugovor o izgradnji međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Svilaja, koji je Ministarstvo prometa i komunikacija zaključilo sa tvrtkom Strabag ag Austrija.

S tim u svezi, tvrtka Strabag ag Austrija otkazala je ugovor i pokrenula arbitražni spor pred stalnim arbitražnim sudom u Hagu. Sud je u ovom sporu donio odluku na temelju koje je zbog neispunjavanja ugovornih obveza navedenog ministarstva utvrđena obveza nadoknade štete tvrtki Strabag ag Austrija u ukupnom iznosu od 2.546.008,81 KM. Ministarstvo financija i trezora BiH pomenutoj tvrtki isplatilo je u cijelosti navedeni iznos, za koji je oštećen proračun institucija Bosne i Hercegovine.

Aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju, a o rezultatima javnost će biti naknadno informirana.