SIPA oduzela minsko-eksplozivna sredstva i vojnu opremu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u petak su (30.12.2016. godine) pretražili stambeni objekat u Maglaju.

Pretraga je izvršena zbog postojanja osnova sumnje da je osoba koja koristi objekat počinila kazneno djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene.

Aktivnosti su provedene u suradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužiteljstva BiH, s ciljem sprječavanja i otkrivanja terorističkih prijetnji.

 Prilikom pretrage pronađeno je i privremeno oduzeto punjenje za protutenkovsku nagaznu minu, dvije ručne bombe, sporogoreći štapin dužine 10 m sa detonatorskom kapislom, detonirajući štapin dužine jedan metar, dvije protupješadijske mine „PPM3“  sa eksplozivnim punjenjem bez upaljača, jedno eksplozivno punjenje za protupješadijsku minu i 17 metaka kalibra 7.62 mm.

Nakon pretrage, osoba koja koristi navedeni objekat privedena je u službene prostorije SIPA-e radi uzimanja izjave u svojstvu osumnjičene osobe.

Policijski službenici SIPA-e nastavit će poduzimati istražne mjere i radnje s ciljem dokumentiranja navedenog kaznenog djela.