Operativna akcija „Bankar“

SIPA na području Sarajeva lišila slobode tri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (5.9.2019. godine) na području Sarajeva realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Bankar“. Akcija je realizirana po naredbama Županijskog suda u Sarajevu i Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo.

Policijski službenici SIPA-e pretresli su stambene objekte na tri lokacije i lišili slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 340. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja kaznenog djela“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 383. „Zlouporaba položaja i ovlasti“, a sve u svezi sa kaznenim djelom iz članka 272. „Pranje novca“ istog zakona.

Prilikom pretrage otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem tijeku kaznenog postupka.

U svezi s navedenim, SIPA je nadležnom tužiteljstvu podnijela izvješće o počinjenim kaznenim djelima i izvršiteljima protiv tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su kao uposlenici jedne od poslovnih banaka u Bosni i Hercegovini od početka 2016. godine do 2019. godine, iskoristivši službeni položaj i prekoračivši granice službenih ovlasti, za osobni račun vršili elektroničku kupoprodaju stranih valuta po kursnoj listi koja nije bila uobičajena za razdoblje od početka 2016. godine do ožujka 2019. godine, odnosno prema onim vrijednostima deviznih kurseva koje su osumnjičeni prije prodaje nezakonito i sustavski višestruko uvećavali. Oni su sustavski mijenjali paritet valuta prije transfera na svoje račune otvorene u različitim poslovnim bankama u Bosni i Hercegovini s ciljem prikrivanja, da bi tako stečen novac, za koji su znali da je pribavljen kaznenim djelom, ubacivali u platni sustav Bosne i Hercegovine, koristeći ga na različite načine. Na ovaj način stekli su protupravnu imovinsku korist u iznosu od 1.094.626,30 KM, te nanijeli štetu jednoj poslovnoj banci u Bosni i Hercegovini u iznosu od 1.082.813,79 KM.