SIPA na području Sarajeva lišila slobode jednu osobu zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode jednu osobu na području Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo iz članka 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 195. istog zakona „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

Navedena osoba dovodi se u svezu s neovlaštenim prometom 666 kg opojne droge kanabis sativa, koju su policijski službenici SIPA-e privremeno oduzeli 25.1.2019. godine u Gradišci, kao i neovlaštenim prometom oko 100 kg opojne droge kanabis sativa, koju su policijski službenici MUP-a Županije Sarajevo privremeno oduzeli 30.1.2019. godine u Tarčinu, općina Hadžići.

Napominjemo da su do sada po navedenoj akciji lišene slobode tri osobe koje su osumnjičene da su preko firme „ETS“ Bugojno neovlašteno prometovale 666 kg opojne droge kanabis sativa iz Bosne i Hercegovine za Njemačku čime je prekinut još jedan lanac krijumčarenja opojnih droga u zemlje EU.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osoba lišena slobode će, uz dopunu izvješća o počinjenom kaznenom djelu, biti predata u dalju nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti realizirane su u suradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine i MUP-a Srednjobosanske županije.