SIPA lišila slobode stranog državljanina zbog krijumčarenja migranata

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (29.4.2020. godine) u Mostaru lišili slobode jednu osobu, državljanina Ukrajine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo iz članka 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Krijumčarenje ljudi“.

Postupajući po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-e su, u suradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, pretražili osumnjičenog i putničko motorno vozilo kojim je upravljao, te tom prilikom otkrili osam  krijumčarenih osoba za koje je provjerama utvrđeno da su državljani Avganistana i Pakistana.

Sukladno članku 66. Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, privremeno je oduzeto navedeno putničko motorno vozilo za koje postoje osnovi sumnje da je korišteno prilikom organizacije prevoza migranata, kao i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljem kaznenom postupku.

Osumnjičena osoba privedena je u prostorije SIPA-e i nad njom se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, uz odgovarajuće izvješće, biti predata u nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.