SIPA lišila slobode osam osoba zbog ratnog zločina

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) jutros su (08.11.2018. godine) na području Viteza, Zenice i Sarajeva lišili slobode osam lica zbog sumnje da počinili kazneno djelo „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ i „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“. U okviru ove akcije, koja se provodi po naredbama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, izvršeni su pretresi stambenih i ostalih prostorija, kao i pomoćnih objekata i pokretnih stvari koje su u vlasništvu ili ih koriste osumnjičeni, uz privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su navedena kaznena djela počinili tijekom ratnih dešavanja na teritoriji općine Vitez dana 22.12.1993. godine. Nakon kriminalističke obrade navedene osobe će biti predane u dalju nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujemo se Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, ministarstvima unutarnjih poslova Kantona Središnja Bosna, Zeničko-dobojske županije i Sarajevske županije na pruženoj pomoći u realiziranju ove akcije.