SIPA lišila slobode jednu osobu zbog pranja novca

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (11.3.2019. godine) na području Banje Luke lišili slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo iz članka 209. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Pranje novca“. Na temelju usmenog naloga Suda Bosne i Hercegovine pretraženi su osoba, stan, prostorije i pokretne stvari na području Gradiške. Prilikom pretrage otkrivena su i privremeno oduzeta 42 predmeta, i to poslovna dokumentacija, pečati i mobilni telefoni.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osoba lišena slobode će, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima, biti predata u dalju nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Lišenju slobode osumnjičenog prethodila je višemjesečna istraga koju je provela SIPA zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo pranje novca u iznosu od 240.000,00 američkih dolara, a koji potječu iz kaznenog djela počinjenog u inozemstvu. SIPA je u okviru ovog predmeta izdala nalog za privremenu obustavu transakcije u iznosu od 407.918,88 KM na računu jedne pravne osobe.