SIPA lišila slobode dvije osobe zbog terorizma

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u suradnji sa Graničnom policijom BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Federalnom upravom policije, MUP-om Županije Sarajevo, Tužiteljstvom BiH, Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, provela je u proteklom periodu niz aktivnosti koje su rezultirale povratkom državljana Bosne i Hercegovine koji su sudjelovali u sukobima u Siriji i Iraku, među kojima se nalazi sedam muškaraca, šest žena i 12 djece.

U okviru navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e sinoć su (19.12.2019. godine) na Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 202d. stavak (2) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Organiziranje terorističke grupe“, u svezi s kaznenim djelima iz članka 201. „Terorizam“ i iz članka 162b. istog zakona „Protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama“.

Navedene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, uz odgovarajuće izvješće, biti predate u nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.