OPERATIVNA AKCIJA „BATO“

SIPA lišila slobode dvije osobe zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (21.12.2019. godine), u suradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Bato“, usmjerenu protiv neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Postupajući po naredbi Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantonalnog suda u Mostaru, policijski službenici SIPA-e lišili su slobode dvije osobe na području Mostara zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“.

Tokom akcije pretreseno je terensko motorno vozilo prilikom čega su otkrivene i privremeno oduzete 44 vrećice ukupne težine oko 40 kilograma u kojima se nalazila nepoznata materija koja svojim izgledom i strukturom asocira na opojnu drogu kanabis sativa. Pored navedenog, privremeno su oduzeta i tri mobilna telefona.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate u dalju nadležnost Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona.