SIPA lišila slobode dvije osobe zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda

U nastavku operativne akcije kodnog naziva „Bond“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), danas su (1.11.2017. godine) na području Banje Luke, Zenice, Ključa i Cazina pretražili četiri stambena objekta, druge prostorije i pokretne stvari i lišili slobode dvije osobe.

Tijekom višemjesečne istrage obuhvaćeno je više osoba za koje postoje osnovi sumnje da su kao članovi organizirane kriminalne grupe, sa točno podijeljenim ulogama, s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, vršili međunarodni promet akciznih proizvoda,odnosno cigareta, tako što su cigarete nabavljali u Bosni i Hercegovini, a potom ih krijumčarili u zemlje Europske unije.

Prilikom pretrage pronađeni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, SIM  kartice i drugi predmeti koji ukazuju na postojanje osnova sumnje da je izvršeno kazneno djelo organizirani kriminal u svezi s kaznenim djelima krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, a sve u svezi s člankom 54. KZ BiH „Produženo kazneno djelo“.

Tijekom rada na ovom predmetu do sada je privremeno oduzeto ukupno 1850 šteka cigareta u vrijednosti od oko 92.500,00 KM.

Nakon kriminalističke obrade, osobe lišene slobode bit će predate Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.