SIPA lišila slobode dvije osobe zbog krijumčarenja migranata

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (29.6.2019. godine) u Mostaru lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Krijumčarenje ljudi“.

Postupajući po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-e pretražili su putničko motorno vozilo u kojem je otkriveno 19 krijumčarenih osoba za koje je provjerama utvrđeno da su državljani Iraka, Irana i Sirije.

Sukladno članku 66. Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, privremeno je oduzeto navedeno putničko motorno vozilo za koje postoje osnovi sumnje da je korišteno prilikom organizacije prevoza migranata.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu značaj ostvarene suradnje, zahvaljujemo se policijskim službenicima MUP-a Zapadno-hercegovačke županije i inspektorima Službe za poslove sa strancima na pruženoj pomoći prilikom realizacije navedenih aktivnosti.