OPERATIVNA AKCIJA „PERO“

SIPA lišila slobode 20 osoba i blokirala raspolaganje novčanim sredstvima preko milijun KM

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (13.11.2019. godine), na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva, proveli operativnu akciju kodnog naziva „Pero“.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrage na 12 lokacija i lišili slobode 20 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 340. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u svezi s kaznenim djelima iz članka 383. „Zlouporaba službenog položaja i ovlasti“, članka 380. „Primanje dara i drugih oblika koristi”, članka 273. „Porezna utaja“ i članka 272. „Pranje novca“ istog zakona.

Tijekom pretrage otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, procesne jedinice računara, određena količina novca, te razna poslovna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem kaznenom postupku.

Sukladno odredbama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, SIPA je u okviru ovog predmeta izdala pet naloga za privremenu obustavu raspolaganja novčanim sredstvima u ukupnom iznosu od 1.078.234,44 KM na devet računa koji su otvoreni u pet banaka na ime tri fizičke i tri pravne osobe.

Nakon kriminalističke obrade koju su izvršili policijski službenici SIPA-e u prostorijama MUP-a Unsko-sanske županije, 11 osoba lišenih slobode predato je danas nadležnom tužiteljstvu na dalje postupanje.

Navedene aktivnosti provedene su po nalozima Županijskog tužiteljstva Unsko-sanske županije i Županijskog suda iz Bihaća, u suradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, te policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Unsko-sanske županije, MUP-a Županije Sarajevo, MUP-a Tuzlanske županije i MUP-a Zeničko-dobojske županije. Navedenim institucijama, agencijama i tijelima zahvaljujemo se na pruženoj pomoći i suradnji prilikom realizacije ove operativne akcije.