NASTAVAK OPERATIVNE AKCIJE „TRANSFER“

SIPA lišila slobode četiri osobe i pretražila pet lokacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (29.10.2020. godine) na području Žuapnije Sarajevo i Istočnog Sarajeva, u okviru predmeta kodnog naziva „Transfer“, lišili slobode četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 249. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja kaznenih djela“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 294. „Prijevara“, članka 373. „Krivotvorenje isprave“ i članka 397. „Neovlašteni pristup sustavu i mreži elektroničke obrade podataka“ propisanih Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, te članka 209. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Pranje novca“.

Prilikom pretrage otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti traženi nalozima, odnosno veća količina računara i računarske opreme, mobilnih telefona, poslovne dokumentacije, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem kaznenom postupku.

Osumnjičene osobe terete se da su u suradnji sa drugim osobama organizirale grupu ljudi, od kojih su većina državljani Bosne i Hercegovine, te državljani Republike Hrvatske, Republike Srbije, Crne Gore, Republike Mađarske i Republike Slovenije, koji su nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih osoba iz Republike Austrije i Savezne Republike Njemačke, zatim izvršili krivotvorenje naloga za plaćanje koje su dostavljali bankama u Republici Austriji i Saveznoj Republici Njemačkoj te na temelju tih krivotvorenih naloga uplaćivali novac na račune kojima su raspolagali u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nakon toga, osumnjičeni su novac sa računa podizali, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od više milijuna eura.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada.