Savjetnik za sigurnost UN-a u posjeti SIPA-i

Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) posjetio je danas (28.1.2015. godine) savjetnik za sigurnost UN-a Corneliu Musinschi sa suradnicima i sastao se sa ravnateljem Goranom Zubcem.

Budući da se radi o prvoj posjeti SIPA-i, razgovarano je o svim aspektima rada SIPA-e, njenim nadležnostima, organizacijskoj strukturi, modalitetima suradnje sa partnerskim agencijama u BiH i šire, te ulozi koju SIPA ima u sigurnosnom sustavu BiH. Musinschi je predstavio nadležnosti i aktivnosti Odsjeka za sigurnost UN-a.

Tema sastanka bila je sigurnosna situacija u BiH, s posebnim akcentom na borbu protiv terorizma i razmjenu informacija od obostranog interesa. U tom kontekstu ravnatelj SIPA-e Goran Zubac naglasio je da SIPA kontinuirano, u suradnji sa drugim agencijama za provedbu zakona u BiH i regionu, poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti na sprječavanju, otkrivanju i dokazivanju kaznenih djela terorizma, s akcentom na aktivnosti preventivnog karaktera. On je naglasio značaj suradnje na svim razinama unutar BiH, sa zemljama regiona, EU i šire.

Na sastanku su dogovoreni modalitetii buduće suradnje i razmjene informacija.