SARAJEVO: SIPA privremeno oduzela dokumentaciju iz Ministarstva obrane BiH

Postupajući po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (10.3.2020. godine) privremeno oduzeli dokumentaciju iz Ministarstva obrane BiH, koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i streljiva jednoj tvrtki iz Republike Hrvatske.

Navedene aktivnosti rezultat su provođenja istrage po nalogu Tužiteljstva BiH, koja se odnosi na postojanje osnova sumnje da su u periodu od 22.3.2010. godine do 22.10.2010. godine, bez suglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i streljiva, zaključena 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava obrane i jednog poduzeća iz Republike Hrvatske. Osumnjičena osoba izmijenila je bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je smanjivala količine naoružanja i streljiva koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećavala količine naoružanja i pretežno streljiva koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, kako bi udovoljila zahtjevima poduzeća iz Republike Hrvatske. Navedenim radnjama oštećen je proračun institucija Bosne i Hercegovine u iznosu od 6.297.580,25 KM.

O realizaciji navedenog naloga policijski službenici SIPA-e sačinit će odgovarajuća izvješća, koji će zajedno sa prilozima biti dostavljeni Sudu Bosne i Hercegovine i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.