OPERATIVNA AKCIJA „KASA“

SARAJEVO: SIPA lišila slobode 12 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (20.3.2019. godine) na području Sarajeva realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Kasa“. Akcija je izvedena po nalozima Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu.

Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrage na 30 lokacija i lišili slobode 12 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 273. stavak (1) Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Porezna utaja“, u svezi s člankom 33. istog zakona „Pomaganje“ i kazneno djelo iz članka 394. stavak (2) Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Računarsko krivotvorenje”, u svezi s člankom 31. „Saučinitelj“ i člankom 54. „Stjecaj kaznenih dijela“ istog zakona.

Osumnjičene osobe terete se da su umanjivale promet i na temelju toga prijavljivale lažne porezne prijave te plaćale manji porez.

Prilikom pretraga otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, USB stikovi, veća količina novca, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronički podatci, te razna izvješća i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate Županijskom tužiteljstvu Županije Sarajevo na dalje postupanje.

Zahvaljujemo se policijskim službenicima MUP-a Županije Sarajevo, MUP-a Repubike Srpske i MUP-a Zeničko-dobojske županije na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije.