REALIZIRANA OPERATIVNA AKCIJA KODNOG NAZIVA „BREND“

U okviru predmeta kodnog naziva „Brend“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretražili su, 26.2.2019. godine, osobe, stambene i poslovne objekte, službene prostorije Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine i pokretne stvari koje koristi 11 osumnjičenih osoba, službenika Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Pretrage su izvršene na 22 lokacije na području Banjaluke, Novog Travnika, Orašja, Bužima, Brčkog, Broda, Odžaka te graničnih prijelaza Gradiška, Orašje i Šamac.

Aktivnosti su provedene po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, prilikom čega su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u svezu s počinjenjem kaznenog djela iz članka 249. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja kaznenih djela“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 217. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i kaznenim djelom iz članka 220. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Zlouporaba položaja ili ovlasti”.

Tijekom pretraga privremeno su oduzeti mobilni telefoni i SIM kartice, laptop, novac u iznosu od 13.550,00 EUR, 3.400,00 KM i 200,00 KN, potvrde o naplati indirektnih poreza za robu prijavljenu usmenim putem (CPD blokovi), interne evidencije i uređaji za pohranu memorije.

Nakon pretraga osoba, objekata i pokretnih stvari, slobode je lišeno 11 osumnjičenih osoba koje su dovedene u službene prostorije SIPA-e, gdje su ispitane u svojstvu osumnjičenih. Navedene osobe predate su 27.2.2019. godine u nadležnost pustupajućem tužitelju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

 Aktivnosti su provedene pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i u suradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutarnjih poslova Posavske županije.